Vet du vad systemintegration är?

Jag snöar emellanåt in på olika saker som jag inte förstår och försöker lära mig om dessa. Till exempel kan det handla om hur en flygplansmotor fungerar eller hur en app är uppbyggd. Och jag har tidigare skrivit om vad en tympanometer är för något.

Nu har jag börjat lära mig om integrationsmotorer. Jag hade aldrig hört ordet förrän IT-avdelningen på jobbet började prata om integrationsmotorer. Jag frågade då vad en integrationsmotor är för nåt och fick ett så komplicerat svar att jag gav upp efter några minuter.

Istället bestämde jag mig för att läsa på själv och försöka förstå vad vi på företaget hade för nytta av en integrationsmotor.

Systemintegration

Att vi har en massa olika program och IT-system på jobbet vet jag ju förstås om. Att det ibland blir problem när dessa inte vill ”prata” med varandra har jag också förstått. Det är ju viktigt att den ändringen jag gör i ordersystemet också följer med till faktureringen, så jag slipper göra ändringar i båda systemen.

Här kommer vanlig gammaldags systeminegration in. IT-experter hjälper företaget att koppla ihop de olika systemen så att alla kan prata med varandra. Det här verkar vara väldigt snårigt att få till. Och varje gång vi skaffar ett nytt system så måste alla gamla system programmeras om.

Integrationsmotor

När det är så där snårigt behövs en smidigare lösning. På mitt företag har man precis skaffat en integrationsmotor. Denna är ytterligare ett system, men det har bara en enda funktion: att fungera som spindeln i nätet och ta emot och vidarebefordra information från alla system. Inget av de olika systemen behöver vara kopplade till de andra, det räcker att det är kopplat till integrationsmotorn. Här ser översättning från olika dataspråk så att alla olika system förstår informationen. Dessutom kan man koppla in externa system, t ex från vår logistikpartner så att vi kan skicka automatiska beställningar på transport direkt in i deras system.