Hissar för olika ändamål

Du har kanske inte funderat lika mycket kring ordet ”hissar” som jag själv har gjort. När jag nämner ”hissar” för dig tänker du kanske direkt på när du åkte hissen på jobbet upp till kontoret på sjätte våning. Någon annan får ångest och klaustrofobiska tankar kring ordet ”hissar” därför att de en gång har fastnat i en hiss eller sett en film om liknande situation. Om jag pratar med en bilmekaniker tänker han direkt på de hissar som finns i verkstaden som används för att hissa upp bilar på för reparation. Det finns också olika typer av varuhissar, från små smidiga hissar som fraktar varor upp och ner kanske från ett kök upp till restaurangen, bygghissar, sänghissar, lågfartshissar och många fler.

Gekås har 34 hissar

Jag vet inte varför jag fascineras så över hissar eller när mitt nörderi började, men när jag var på Gekås senaste gången och handlade så skulle jag Googla en sak och kom då över en artikel som gav informationen att Gekås har 37 stycken hissar! Dessa hissar är mest till för lagertransporter och inte för besökare, men rätt intressant ändå att det behövs så många hissar i ett varuhus. Visserligen är Gekås stort. Lite kul om Gekås: ungefär 6 miljoner besökare per år, runt 7500 kunder kan vara inne samtidigt i varuhuset, 82 stycken kassor, 40000 kvm butiksyta!!!!

Funktionen i hissar

Beroende på vad det är för hiss och ändamålet så ser funktionen olika ut. Allt från traditionella linhissar till hydraulhissar och plattformshissar. Till exempel så har en traditionell linhiss sitt maskinrum ovan schaktet. Hissens ”hjärna” finns i apparatskåpet och dess hjärta i maskinen. I en traditionell hissmaskin finns det en elektrisk motor och växel med broms och en drivskiva för kraftöverföring till linorna. I schaktet går sedan själva hissen upp och ner med hjälp av linorna.