Att ta truckkort

Kanske är du en av dom som blivit utsedd av företag du arbetar på att få möjligheten att ta truckkort? Oavsett om du kommer att ta ditt truckkort i Stockholm eller någon annan ort så gäller detta för alla. Vi kan börja med att lugna dig om du är lite nervös för detta. Att ta truckkort är inte så svårt som du kanske tror. Det handlar mest om hur du lär dig att manövrera trucken än hur duktig du är på teori. Du kommer under utbildningen att lära dig hantera trucken i många olika situationer och meningen är ju inte att du ska kunna köra innan du gått utbildningen, du får lära dig allt du behöver när du väl är där. Är det något moment du har svårt för så får du så klart öva på det under kursens gång. Någon kanske behöver mer hjälp med teorin och en del med det praktiska.

Truckkortets teoridel

När det gäller den teoretiska delen så klara de flesta denna galant. Du behöver inte oroa dig så mycket över svårighetsgraden då den inte är så lurig som många tror. För att få godkänt i teorin ska du ha klarat minst 64 frågor av 70 möjliga. De flesta av frågorna handlar om logiken i att hantera en truck och när du väl fått detta förklarat för dig så faller det sig ofta naturligt att du även klarar teorin. Skulle du mot all förmodan inte klara testet första gången så är det inte kört, då kommer du att få hjälp med frågorna och göra om testet helt enkelt. Och du behöver inte boka en ny tid för omprov utan du får göra om direkt.

Hantera trucken

Vad många tycker är lite jobbigt är att du ska köra trucken när andra tittar på. Tänk på att du förmodligen inte är ensam om att köra truck för första gången, det lär vara fler som kommer att välta koner eller misslyckas med att lyfta pallar. Det bästa du kan göra är att ta det lugnt och lyssna på instruktören. Tänk på att hellre göra alla moment sakta och säkert, än fort och fel.

Lycka till med ditt truckkort!